Oct
09
2009

Zagreb – Sarajevo deel 2

Man op de rails stoot zijn hoofdNadat we de grens met Bosnie en Herzegovina passeerde vervaagde het geluid van de Ipod en werd ik gegrepen door het landschap en de activiteiten rondom de trein. De eerste minaretten komen voorbij en de akkers smeulen van de verbrande maisvelden. Het landschap is heuvelig maar wordt steeds bergachtiger. Maar wat vooral opvalt is hoe groen de bergen zijn.

De trein wordt ook levendiger. Waar het in Kroatie nog een incident was als iemand in “the middle of nowhere” de trein uit of instapte, is dat hier eerder de regel. Ik merk dat ik moeite heb om al deze dingen in me op te nemen en begin als een gek foto’s te schieten. Dan komen we bij een iets groter station (Banja luka). In Banja luka staan de mensen die in de trein willen al te wachten op het perron (Een iets groter station kenmerkt zich doordat het perrons heeft in tegenstelling tot de kleinere stations waar je zowaar een atleet moet zijn om de trein in of uit te komen). Vanuit de stations hal zie ik een jonge man aankomen die een iets oudere man ondersteund. Waar ik eerst nog denk dat om een minder valide gaat blijkt het om een totaal dronken man te gaan. Ze horen bij een groep andere mannen en vrouwen. Deze groep draagt grote zakken levensmiddelen bij zich en het wordt me dan ook duidelijk dat deze mensen inkopen hebben gedaan in de grote stad. De dronken man heeft mooi van deze gelegenheid gebruik gemaakt om even diep in het glaasje te kijken. De grootste verbazing komt pas als ik op mijn horloge kijk. Het is 1 uur….in de middag. De dronken man en de rest van de groep bestijgen de trein en komen schreeuwend en joelend onze kant op. Marleen en ik kijken elkaar aan. Niet om gedachten te wisselen maar om geen oogcontact met de drankliefhebber te krijgen, om er maar zeker van te zijn dat hij niet een enorme behoefte krijgt om bij ons te gaan zitten. Waarom niet? Omdat de volgende stop pas over twee uur is en ik mijn trommelvliesen nog wat langer wil gebruiken. Dat schreeuwend en joelend is namelijk een understatement. Deze man schreeuwt zijn longen uit zijn lijf. Ze passeren onze coupe. Dit zullen ze de komende twee uur nog een keer of 300 doen maar de drank heeft de beste man niet genoeg moed gegeven om onze coupe in te duiken. Mocht je trouwens wat tekens missen op bepaalde letters dan klopt dat. Het is al een kunst om op deze toetsenboorden de juiste letters te vinden.

De overige uren kunnen we weer genieten van het landschap en het wordt allemaal nog adembenemender zodra Sarajevo opduikt achter de bergen. De grote oostblok gebouwen gemengt bij de kerktorens, minaretten en moderne skycrapers geeft in de mistige lucht en de ondergaande zon een prachtig effect.

Sarajevo here we come!

Written by Robin in: Europa | Tags: , ,

1 Comment »

 • Dien says:

  Wat een geweldige verhalen Marleen en Robin!
  En leuk om te zien en te horen dat jullie genieten.
  Nu op weg naar Mostar met “”DE Brug”".
  Ik ga vanavond kijken of ik er een foto van heb toen we daar in 1983 waren. Kijken jullie ook even op de kaart naar de Baai van Kotor. Dat is een Fjord naar Noorse begrippen maar dan in Zuid-Europa. Er is een wellness centrum waar voor geadverteerd wordt om te kuren.
  liefs Dien hebben jullie al Slivowitz gedronken?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 • Flickr is currently unavailable.

Template: TheBuckmaker.com Blogging Themes | Hosting Free, Wasser trinken