Nov
16
2009

Sofia

Street musician in Sofia

Street musician in Sofia

De volgende dag begon met een bezoek aan de grote indoor markt waar wij ons ontbijt haalden. Na het ontbijt kwamen we het eerste teken van de “Swine flue” tegen. Een mondkapje. Ik weet nog steeds niet waar ik banger voor moet zijn. De ziekte of de hysterie die het met zich meebrengt. De enige keer dat ik deze mondkapjes eerder had gezien was op de operatietafel in het ziekenhuis en op TV beelden van China tijdens het Sars tijdperk. Lachen is het trouwens wel. Met Marleen door de stad lopen en bij elke nies van Marleen die angstige blikken te zien. Aangezien Marleen 200x per dag niest kan je de lachspieren werkelijk zien groeien.

Sofia. In de ervaringen van de mensen die we hebben ontmoet een gevaarlijke en niet interessante stad. Niets is minder waar. Mooie grote gebouwen afgewisseld met even grote en mooie parken met hier en daar straatartiesten die vele malen beter klinken dan de meeste flierefluiters die je in Amsterdam tegenkomt.

Bulgarije is tegenwoordig lid van de Europese unie en dat is aan het straatbeeld te zien. Moderne en hippe kledingwinkels, Starbucks look a likes en McDonalds (op zijn Cyrillisch, dat dan weer wel). De mac heb ik voor het eerst sinds maanden weer vereerd met een bezoekje. Niet voor zijn overheerlijke McBioindustrie maar voor een klein kopje goedkope koffie. Even geen zin in espresso, café latte of Turkse koffie. Gewoon een ouderwets normale koffie (lees filterkoffie) van 25 eurocent. I’m lovin it!
Waar het straatbeeld westers is, is het beeld van het verleden voor de Bulgaren totaal anders. De stad staat vol met vereeringen naar de Russen en hun communisme. Op een antiekmarkt vinden we allerlei medailles, zakhorloges, borstbeeldjes en oorlogsitems van zowel de Sovjetunie als de Nazi’s. Overal waar je kijkt zie je Hitler, Stalin, Lenin en zelfs S.S. Vreemde gewaarwording als je je geschiedenis lessen in het westen hebt gekregen en bent opgevoed met het idee dat dit de vijanden waren. Natuurlijk is het voor Bulgarije anders. Zij stonden tijdens de beide wereldoorlogen aan de “verkeerde” kant.

Bij terugkomst in het hostel verlengen we meteen ons verblijf. Als we het hostel binnenkomen is het mistig en kunnen we onszelf zien ademen als op een steenkoude winterdag. Alex is soep aan het maken en een afzuiginstallatie hebben ze nog niet uitgevonden. Na een aantal heerlijke dagen in de grote stad besluiten we op dinsdag naar Veliko Turnovo te gaan.

Written by Robin in: Europa | Tags: ,

1 Comment »

  • hebben vandaag ge skypt met pa en ma .. we hoorden dat jull nu onderweg gaan naar istanbul. wij gaan morg weer verder en hebben dan hele tijd geen ontvangst. dus,,,, heel goede reis verder met heel veel leuke ontmoetingen,, hopen we . aan de kust moet het volgens het weerbericht nog heerlijk warm zijn knuffel voor jullie.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Template: TheBuckmaker.com Blogging Themes | Hosting Free, Wasser trinken