Mar
24
2010

“Chai….Chai”

Classic train

Classic train

Waar wij ook komen, onze voorkeur gaat uit naar de trein. Je kan met gerust hart zeggen: wij zijn treinliefhebbers of misschien inmiddels wel treinkenners. We zijn er vast en zeker niet de enige in maar niet iedereen is treinliefhebber. Sommige vinden het stuk(je) tussen Hoorn en Amsterdam al veel te ver en geven de voorkeur aan de auto. Nu zijn afstanden en tijden voor ons een relatief begrip geworden aangezien twee uur treinen in Nederland veel is en in landen zoals India een schijntje. Hoe je het ook wendt of keert we houden van het geluid van vierkanten wielen, de omgeving die (soms traag, soms snel) langs ons schiet, de nieuwsschierige blikken, de tijd die je voor jezelf hebt en het sociale en internationale gesprek die je hebt over allerlei uit een lopende onderwerpen.

India is misschien wel een droombestemming voor de echte treinliefhebber. Duizenden kilometers spoor, miljarden reizigers, tal van verschillende treinklassen om uit te proberen en het leven op en langs de trein. Het is nooit rustig in de Indische trein. Of je nu in de duurste of goedkoopste klasse zit (die we inmiddels allemaal hebben uitgetest) het krioelt van de verschillende mensen en de trein leeft: Op de ene bank ligt iemand de slapen op de andere houden twee mannen een politieke discussie. Rechts van je gooit iemand zijn maaltijd resten op de vloer en links van je komt een muis aan gerend die de resten graag overneemt. Achter je spuuwt iemand zijn paan op de grond terwijl de slapende man steeds harder begint te snurken. Tegen het gesnurk zet een andere jongen zijn mobiel op muziekstand en de Bollywood sound vliegt je om de oren (en net als in Nederland zegt geen kip er wat van maar denkt er wel wat van).
“Chai….Chai!” De thee verkoper komt langs. Constant komen de verkopers zijn goederen aan de man brengen. Meestal thee of water.

De trein komt stil te staan en nu begint het echte feest. We zijn op een station. De verkopers bestormen de trein en de halve albert

Beautiful sceneries pass by all the time

Beautiful sceneries pass by all the time

cuyp komt zichzelf aanbieden. Verschillende soorten thee, voedsel (sommige stations staan zelfs bekend om een bepaald gerecht), speelgoed, usb-sticks, zaklampen, electronische keyboards en nog veel meer onnodige spullen. Na of voor de verkopers komt er een jongentje de wagon schoonvegen waar vervolgens 10 andere kinderen geld voor komen vragen. Dit zijn overigens niet de enige bedelaars: invaliden, oudere mensen, invalide oudere mensen, alleenstaande moeders en de transsexuelen, althans een soort van. Het zijn de homosexuele die nergens geaccepteerd worden en het gebeurd dat de mannelijke versies worden ontvoerd en gecastreerd. Het gaat hier om de Hijr: Een soort derde sexe.  Sociaal krijgen deze mensen moeilijk een voet aan de grond en zijn mede hierdoor gedwongen werk te doen in de prostitutie of als levende attractie op huwelijksfeesten op te treden. Kortom alles is aanwezig voor een interessante treintrip.

Alle facetten van India lijken bij elkaar te komen in de trein. Little India on wheels. Misschien is dit wel de reden van onze liefde voor treinen. Het gehele land in het klein in de trein. Grote afstanden leggen we af en bijna alles over land. Soms fantastisch, soms minder leuk, soms slopend, soms een bron voor nieuwe energie maar voor ons de manier van reizen, de manier om het land echt te leren kennen. Genoeg gekletst, next stop: Varanasi.

Written by Robin in: Subcontinent India | Tags: ,

1 Comment »

  • Remco says:

    Hallo daar! Hoe is het met de vertragingen daar? Mooi verhaal weer en wat een belevenissen! Groeten! Remco

    Ps. Ik zet Guus Meeuwis nog even op!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Leave a Reply

Template: TheBuckmaker.com Blogging Themes | Hosting Free, Wasser trinken